ДАНИЯ ПОБЕДИ РУСИЯ И ИЗХВЪРЛИ ОЛИМПИЙСКИТЕ ШАМПИОНКИ ОТ БИТКАТА ЗА МЕДАЛИ НА ЕВРО 2020

Дания победи Русия и изхвърли олимпийските

шампионки от битката за медалите на Евро 2020

 

Домакинът Дания победи Русия с 30:23 (13:9) в последен мач от втората групова фаза на Европейското първенство по хандбал за жени и елиминира олимпийските шампионки от Рио 2016 от борбата за отличията.

С успеха момичетата на Йеспер Йенсен завършиха с 8 точки, като изместиха с точка „Сборная“ от второто място в група 1, за да се класират за полуфиналите.

Домакините дръпнаха с 4:2 в десетата минута и до края не изпускаха водачеството в резултата, като разликата през второто полувреме се движеше между 4 и 7 гола в тяхна полза.

Най-резултатна за победителките беше Мие Хьойлунд със 7 гола, а за рускините с 9 попадения се отличи Даря Дмитриева.

Защитаващият титлата си Франция спечели първото място в групата с 9 точки след успех над Швеция с 31:25 (14:14).

Така на полуфиналите французойките ще се изправят срещу Хърватия, а Дания ще срещне рекордьора със седем континентални титли Норвегия.

Норвежките продължиха перфектната си серия в надпреварата след убедителен успех с 32:21 (17:9) над Унгария, с който завършиха с пълен актив от 10 точки на върха на група 2.

Скандинавките стартираха силно и поведоха със 7:1, а десетина минути след почивката авансът им достигна 23:13, с което предрешиха мача. Нора Мьорк се разписа 7 пъти за успеха.

Хърватия пък се пребори за второто място, след като победи в решаващия мач Германия с 23:20 (12:12) и завърши втори с 8 точки.

Бундестимът се нуждаеше от успех с 2 гола разлика, за да измести съперника от втората позиция, като малко след средата на първото полувреме водеше с 8:6, но постепенно хърватките изравниха, а със серия от пет безответни гола веднага след почивката поведоха със 17:12 и до края контролираха двубоя.
Така Хърватия за първи път в историята си достигна до полуфиналите на континентален шампионат.
Загубата пък остави германките на четвъртото място в групата с 4 точки, а в плейофа за петата позиция в крайното класиране на шампионата Русия ще играе срещу световния шампион Нидерландия.

Вашият коментар