АСЯ РАЙКОВА: ГОЛЕМИТЕ УСПЕХИ НА ХАНДБАЛА ПРЕДСТОЯТ

640_153139

Купата е само началото, твърди президентът на ХК Свиленград

Само преди няколко дни, хандбалът прослави спорта на Свиленград. Историческата Купа на България долетя в китния граничен град, където след построяване на спортната зала, спортното съоръжение приюти и създаде отлични условия за развитие на доста от клубовете. Успехът не закъсня и ето ти първата рожба. ХК Свиленград трябва да влезне със златни букви в алманаха за 50-годишната на хандбала в България. На какво се дължат успехите, какво означава това за местния спорт, коментира пред в-к “Мост” в интервюто си президента на клуба Ася Райкова.

Ася РАЙКОВА –

Президент на ХК Свиленград

Интервю на

Мишо ФИЛЕВ,

Г-жо Райкова, на какво отдавате спечелването на Купата на България по хандбал при жените?

Горда съм със спечелването на Купата на България от женския ни отбор. Това е голямото доказателство, че целите, които си поставихме преди 4 години се изпълняват една по една. През есента на 2014 година тръгнахме с женския отбор. Той трябваше да покаже красотата на този спорт, да запали децата по него, да нахъса ветераните, да накара спортната общественост да повярва, че хандбалът има място в Свиленград. Момичетата се справят по чудесен начин. Благодаря им!

Кой е с основната заслуга, за да има хандбал в Свиленград?

Не бих персонализирала отговора на подобен въпрос. Благодарение на момичетата, на работата на целия УС на клуба, на помощта на общината и персонално на кмета Манолов, въпреки спънките, ние успяхме и днес имаме представителен отбор, носител на Купата на страната, една от най-големите школи в страната, която има своите успехи, многобройна и вярна публика, която ни подкрепя всячески. Това са здравите основи, върху които ще се развива този спорт тук.

В представителния тим няма местни момичета?

Това вече е променено. От началото на тази година в първия отбор са картотекирани три момичета от школата ни – Айсун Агуш, Жаклин Петкова и Кристияна Димитрова.

През 2015 година школата тръгна под ръководството на Мария Перчемлиева, млад човек с голяма амбиция. Тогава имахме отбори при 10 и 11-годишни момичета и един мъжки отбор при 10-годишните. Днес вече в школата има над 120 деца, с които работят двама треньори – Мария Перчемлиева и Тефик Парафитов. Миналата година 14-годишните момичетата станаха вицешампионки на страната. Догодина ще чакаме добро класиране при тях. 11-годишните станаха първи в зоната. В момента в школата ни се подготвят картотекирани състезателки във възрастите 10, 11, 12 години и девойки до 16 години. Първият ни сезон при жените завършихме четвърти от 8 отбора. Следващият сезон станахме изненадата в женския хандбал, спечелвайки сребро в първенството и в турнира за Купата на страната. Миналата година взехме бронзовите медали в двата турнира. Тази година вече сме носители на Купата на България и сме с шансове да атакуваме титлата. Децата също не отстъпват на каките от първия отбор. В зоната те са окупирали първите места във възрастовите си групи. Три момичета са картотекирани при жените. Приемствеността е налице. Първият отбор са примерът, който децата следват, за да бъдат един ден част от представителния тим.

– Като млад клуб вероятно получавате помощ от Българската федерация по хандбал. В какво се изразява тя?

Никаква подкрепа не сме получили от федерацията. Трябва да споделя огорчението си, че президентката на федерацията г-жа Бакърджиева не знае къде се намираме. Нещо повече. Тя си позволи арогантно изказване по време на връчването на Купата. Буквално призова отборите от Велико Търново и Габрово да се обединят срещу Свиленград, за да си върнат купата. Сигурна съм, че не заслужаваме такова отношение. Още повече, че за кратко време изградихме сериозен клуб с голяма школа за подрастващите.

Как ще се развива клубът занапред?

Трябва да задържим нивото и дори да го вдигнем още. Имаме силен първи отбор. Школа, която вече го захранва с кадри и вярна публика. Имаме нужда от по-сериозно финансиране, от нова екипировка, от материално-техническа база, за да водим ефикасен тренировъчен процес. Убедена съм, че големите успехи ни предстоят, а Купата е само началото!

Вашият коментар