Сдружение Хандбален клуб„Свиленград ”- гр.Свиленград е създадено през месец юли 2014 година   по идея на кмета на община Свиленград инж.Георги Манолов   и още 5 ентусиаста,като сред тях са Николай Колев и Никола Динков бивши състезатели по хандбал и радатели за този спорт,Елена Манолова,Стоян Бъчваров и Ася Райкова.
Основната цел  на новосформирания клуб е да  развива  и утвърждава  спорта хандбал сред  гражданското общество,да подпомага  утвърждаването на здравословен начин живот сред подрастващите. За времето от своето създаване  хандбален клуб”Свиленград”  успя да натрупа значителен опит и капацитет в работата си  чрез създаване на  един добър отбор –жени и 4 отбора деца.
Старши треньор на отбора   жени е Павел Дженев,един от най-успелите треньори в България.Неговата треньорска кариера започва  веднага след като бившия гард на националния отбор завършва ВИФ през 1979 година.След като натрупва солиден стаж заминава да работи в Португалия където води именити отбори за тези 8 години печели една титла и  три национални купи.От 1996 година е треньор на „Агротел”,като спечелва три шампионски титли  и две национални купи с този отбор.
През 2004 година, като треньор на националния отбор на Ангола  участва на световни първенства  в Италия и Хърватия но, най-голямото постижение е участието  на Олимпийските игри  в Гърция,като водения от него отбор   се класира на 9 място,побеждавайки в оспорван мач  домакините- отбора на Гърция и много други държави,последват участия в световни първенства ,както и в шампионати на Африка,където водения от Дженев отбор се представя отлично.
Павел Дженев е треньор ,който винаги си поставя високи цели и ги постига с много труд и упоритост.
През сезон  2014/2015, младият отбор се класира на 4 място в шампионата  и на 4 място в „Къпа България“,на 5 място в първенството по плажен хандбал.
През сезон 2015/2016 отбора  спечели второ място на „Купа България” и второ място в “А”РХГ-жени.
Наши състезателки са отличени за голмайстор  Стефка Агова,за най-добър вратар-Гергана Александрова.

 

Треньор на децата от м.септеври 2015 година е Мария Перчемлиева ,която е бивша състезателка по спортна гимнастика ,завършила НСА„Васил Левски“ през 2013г. със специалност: Учител по вид спорт,следдипломна квалификация и курсове:Магистратура-   Треньорски факултет – спортен мениджър; Покрила 1 ниво треньор по хандбал
През месец септември 2015 година съвместно с ръководството на клуба бяха сформирани 4 групи деца:10 години-момчета -14деца;10 години момичета-16 деца;11 години момичета-14  и 12 години момичета-13 състезателки.
От януари месец са сформирани две групи деца -9 години,момчета и момичета ,които се подготвят за участие в сезон 2016/2017.
Така общия брой на децата които практикуват този спорт е вече 85.
През  есенния и пролетния  полусезон децата се представиха добре въпреки малкото време през което тренираха:

  • Момичета 10 години -3 място
  • Момчета 10 години-2 място
  • Момичета 11 години-4 място
  • Момичета 12 години-4 място
Top