ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !

Един от най-слънчевите и усмихнати български празници ни дарява с много обич и внимание към близките

Всички българи почитаме на 1 март митичният персонаж Баба Марта.

Добрата баба ни носи полъха на пролетта и радостта от живота.

Макар и езически празникът е един от тачените обичаи в страната ни, а неотменна част от традицията е да си разменяме мартенички – амулети от червени и бели конци във формата на гривни за ръката, брошки, значки и колиета.

С всяка изминала година асортимента от мартенички се променя и се добавят нови и нови персонажи, предмети и явления, които се отдалечават доста от класическите Пижо и Пенда.

Днес на сергиите с мартенички можем да видим Меси и Роналдо, Йода от Междузвездни войни, Спондж Боб, миньоните, тиранозавър Рекс, дракони, Бен Тен, смърфове и всякакви други анимирани герои, както и реални личности от света на спорта и киното.

Тази типично българска традиция е достигнала и в далечен Китай, откъдето местните производители се конкурират с нашенските по изработката на този ритуален артикул.

Най-предпочитани от мъжете са мартениците тип браслет изработен от вълна или кожа, а за дамите моделите са стотици, като най-актуалните са отрупани с камъни, перли, висулки, мъниста и др. елементи.

Независимо кой какво харесва обаче, важното е да не забравим да поднесем мартенички на хората, които обичаме и уважаваме, придружени с неотменното римувано заклинание:

„Честита Баба Марта! Да сте живи и здрави! Весели-засмени, румени-червени като мартеничките!“.

С амулети от бели и червени конци, на 1-ви март, се закичват и нашите географски съседи – Румъния, Македония и Албания.

Днес Имен ден празнуват Марта, Мартина и Мартин! Да са им честити имената и да си ги носят със здраве!

Много слънце в очите ви и усмивки на лицата ви! Честит празник!

Вашият коментар