ДАНИЯ И ГЕРМАНИЯ СА НА ВЪРХА НА ЕВРОПА В ПЛАЖНИЯ ХАНДБАЛ

Дания и Германия са на върха на Европа в плажния хандбал

Дания и Германия станаха шампиони съответно при мъжете и жените на приключилото във Варна Европейско първенство по плажен хандбал.

Датчаните защитиха титлата си от 2019 г. след успех във финала над Хърватия с 2:0 (25:20, 28:22). „Шахматистите“ все пак остават с най-много първи места от ЕП – 4.

„Този път беше наистина, наистина трудно. Срещнахме изключително силни отбори по пътя към първото място. Има утвърдени, но и много добри млади отбори като Франция, Испания, Холандия, които скоро ще настъпят още по-сериозно. И ние ще направим най-доброто да сме подготвени максимално, когато те дойдат. Наслаждавахме се на всяка секунда от присъствието си тук. На плажа, в хотела, в града. Чувствахме се толкова добре посрещнати. Говорих със съпругата си и й казах, че ще я доведа на ваканция във Варна. Толкова много ми хареса“, каза треньорът на Дания Гром Андерсен.

Треньорът на Хърватия Марио Мицилак отдаде заслуженото на противника.

„Имахме огромно желание да се представим добре, но играхме с най-силния противник на това първенство. Получи се много добра среща. Момчетата се раздадоха максимално, но Хърватия се представи по-добре от нас и заслужено победи. Играха много добре в защита, което им даде предимство. За първи път сме във Варна. Това е супер красив град. Много добра туристическа локация. Организацията е на европейско топниво“, каза Мицилак.

При жените Германия победи категорично и детронира шампиона на Стария континент от 2019 г. Дания с 2:0 (24:21, 25:20) и взе втора европейска титла след тази от 2006 г.

„Направихме много добър мач. Целта, която си бяхме поставили е да играем освободен и красив хандбал. В целия турнир нямаме загубен мач. Преди 2 години бяхме 10-и и през това време се трудихме много, подготвяхме се за това събитие и направихме сензационно представяне. Нямам думи, много сме щастливи. За първи път сме във Варна. Страхотно е. Много добър ивент, много добри условия за игра. Организацията беше на перфектно ниво, атмосферата беше супер и ще се радваме да се върнем отново тук“, заяви развълнуваният треньор на шампионките Александър Новакович.

Наставникът на Дания Мортен Франдсен Холмен беше разочарован след срещата, но призна превъзходството на противника.

„Днес загубихме от по-добър отбор. Германия бе най-добрият състав на шампионата. Тренират много и днес спечелиха. Бяхме на фантастичен турнир, фантастична база, всички беше страхотно. Взехме сребърния медал и сме щастливи. Леко разочаровани, но все пак щастливи“, каза Холмен.

Русия взе бронза при мъжете след победа с дузпи над Испания (24:23, 14:16, 7:6). Испанците се добраха до shoutout-a след точно изпълнен наказателен удар в последната секунда на втората част.

„Искам да кажа голямо благодаря на организаторите на този шампионат. Аз съм бил на 9 Европейски първенства и това е най-доброто от всички. Сърдечни благодарности на моя отбор, на моята държава, която винаги ни помага. Играхме силно срещу силния тим на Испания, на 1/4 финала победихме Франция. Това първенство е и най-силното до сега, защото отборите тренират и се развиват“, каза капитанът на Русия Роман Калашников, който до сега има във визитката си злато и четири сребърни медала от ЕП.

При жените Испания спечели бронзовите отличия след успех в малкия финал над Норвегия с 2:0 (21:18, 23:22). Това е трети сребърен медал в историята на испанския женски хандбал, който така и не успява да достигне до битка за титлата.

„Мачът за бронзовия медал е най-труден, защото идва след като си загубил на полуфинала и трябва да се вдигнеш. Затова сме много щастливи. Знаехме, че ще е трудна среща, защото Норвегия е много силен отбор. Нашият състав е с нов треньор, има нови момичета, развиваме нов проект и мисля, че бронзовият медал е добре свършена работа. Не очаквахме да е толкова топло и за нас беше много трудно, особено ако играем 2-3 мача за ден. Но мястото е страхотно. Хотелът, хората, организацията бяха на ниво. И сме много щастливи, че бяхме тук и се наслаждавахме“, каза състезателката на Испания Мария Асунсион Батиста Потеро.

При закриването на турнира председателят на Българската федерация по хандбал Росен Добрев благодари за подкрепата на всички, участвали в организацията на Европейското първенство по плажен хандбал.

Председателят на комисията по плажен хандбал и член на борда на Европейската хандбална федерация Габриела Хорват пък отчете добрата организация на шампионата.

ИНДИВИНДУАЛНИ НАГРАДИ

Мъже:

Феърплей: Германия

Вратар: Симон Сиерйенсен (Дан)

Защитник: Евгени Свестула (Рус)

Голмайстор: Кемал Кютая (Тур) – 151 т.

MVP: Иван Юрич (Хър)

Жени:

Феърплей: Франция

Вратар: Катарина Филтер (Гер)

Защитник: Изабел Катнер (Гер)

Голмайстор: Мариеле Мартинсен (Нор) – 143 т.

MVP: Лине Гилденлов Кристенсен (Дан)

Вашият коментар

Top