ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНЕ ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН ЖЕНСКИЯТ ХАНДБАЛЕН ОТБОР НА СВИЛЕНГРАД

Свиленград може да се похвали с един от най-добрите женски хандбални отбори в страната. Развитието на този спорт определено процъфтява сред дамите в града. Още повече, че проектът за развитие на отбора стартира преди 2 сезона. Засега успехите са повече от добри, а в бъдеще се очакват още такива. Клубът се радва на силно присъствие в първия отбор, а освен това се развиват и различни юношески формации. Женският хандбален отбор на Свиленград показва доста сериозни наченки през този сезон в националната лига на България, като се очаква тимът да спори за отличията в първенството и за купата на страната. Голяма част от сезона вече измина, но предстоят ключовите битки. Тимът се готви упорито за тях, като целта ще бъде възможно най-добро представяне, а защо не и титла.

Представянето в първенството

Женското първенство по хандбал на България се разви доста в последно време. Все още обаче има какво да се желае. През последните години се появиха доста нови спонсори като фондацията “Играй с развитие”, която подкрепя главно школите на различните клубове. В бъдеще се очаква и навлизането на още партньори. Букмейкърските компании, като Winbet и много други, са едни от потенциалните спонсори, но нека изчакаме и да видим какво ще се случи с шампионата. Все пак ако искате да направите залог за вълнуващото първенство можете да се възползвате от Winbet бонус.

В настоящото издание на “А” РХГ за жени участват 6 тима. Първенството се провежда във вида всеки срещу всеки на разменено гостуване, като в края на сезона първите 4 тима навлизат в плейофна фаза. Чрез нея се определят финалистите. След 7 изиграни мача хандбалният тим на Свиленград се нарежда на втората позиция. Тимът записа 5 победи и 2 загуби до този момент, като се намира в страхотна позиция да атакува плейофите.

В началото на кампанията Свиленград стартира с визита на Шумен’98 и спечели с 24:32. Последва ново гостуване, този път срещу сливнишкия Ники Спорт. “Амазонките” отново спечелиха при резултат 25:31. Третият кръг на първенството беляза и първото домакинство за сезона на Свиленград, в което се изправиха срещу Поморие. Победата с 38:26 затвърди амбициите на тима и показа на всички, че през настоящата кампания той е готов да се бори за титлата.

Следващата задача за Свиленград бе двубой срещу тима на Етър’64. Преди мача доста букмейкъри като Efbet даваха равни шансове на двата тима, след като те бяха стартирали шампионата с по 3 победи. В крайна сметка домакините от Велико Търново спечелиха с 26:18 и се закотвиха на лидерската позиция, нанасяйки първо поражение на женския хандбален тим на Свиленград. Още един голям тест чакаше “амазонките” в петия кръг, когато те приеха у дома Бъки Габрово. Равностойната среща завърши 14:14 на полувремето, но в крайна сметка гостуващият тим спечели с 27:29. По този начин приключи първото завъртане на мачовете от шампионата.

В шестия кръг “амазонките” се наложиха убедително у дома над Шумен’98 с 34-21, а в последния кръг за 2017 година приеха Ники Спорт. Победата с 44:20 донесе още самочувствие за тима и го нареди на втора позиция във временното класиране, като отборът изостава на 3 точки зад лидера Етър’64.

“Амазонките” са на полуфинал за Купата на България

Турнирът стартира директно от фазата на ¼-финалите, като носителят на трофея Етър’64 прескочи тази фаза, след като отборите в надпреварата бяха общо 7. Свиленград имаше за задача да гостува на Панагюрище. След 11:21 в края на първата част, “амазонките” спечелиха с краен резултат 26:43, за да си осигурят място на полуфинала. Там обаче ги чака не кой да е, а именно Етър’64.

Проверка в статистиката показва, че този мач ще е повторение на финала от предишния сезон. Тогава Етър’64 спечели в своята зала при резултат 21:16, макар очакванията на сайтове като Betfair да бяха свързани с успех на “амазонките”. Все пак с представянето си в последните години, а и през настоящия сезон, Етър’64 напълно доминира в женския хандбал в България. Спокойно обаче можем да определим тима от Свиленград като основен конкурент през този сезон, а и за следващите години.

Успехите на “амазонките” досега и очакванията за сезона

Откакто стартира своя проект за развитие, хандбалният клуб на Свиленград записа два финала в турнира за Купата на България. За съжаление и в двата случая тимът спечели само сребърните медали. През сезон 2015/2016 отборът завърши на второ място в първенството, а през миналия сезон финишира с бронзовото отличие.

През настоящия сезон обаче нещата отново изглеждат добре за отбора. Тимът няма да изпусне плейофите, а освен това се доказва и като най-резултатния отбор до момента в елита на женския хандбал. Анализаторите от Nostrabet отчитат, че “амазонките” са отбелязали 224 гола в 7 мача, като сред най-резултатните в тима са Криси Миланова, Рокси Радева и Райна Георгиева. Основите на доброто представяне бяха поставени още в самото начало на кампанията, когато на треньорския пост беше поставен амбициозният Тефик Парафитов. Той замени Павел Дженев, като до момента работата му изглежда успешна. Наставникът не веднъж е заявявал, че основната цел пред клуба е да се развива възходящо, като се инвестира много време и усилия в подобряването на школата на тима. Все пак от там се очакват и новите “амазонки”, които ще блестят в състава.

За женския хандбален отбор на Свиленград предстоят още 3 мача в редовния сезон на първенството, след които идват плейофите. На полуфинал е и в турнира за Купата на България, където го чака тежка битка срещу Етър’64. Това обаче едва ли притеснява “амазонките”, понеже ясно се вижда, че те разполагат със солидни възможности, които да ги поведат към успехите. Рано или късно те ще дойдат, но нека си пожелаем още този сезон момичетата да донесат златните медали в Свиленград.

Източник: http://svilengrad24.info/archives/5489

Вашият коментар